בעשור האחרון יותר ויותר ישראלים בוחרים להעביר חלק משמעותי מההון שלהם להשקעות נדל"ן בארה"ב. הודות לרף הכניסה הנמוך, תשואות כפולות ומשולשות מהארץ ובעיקר הנגישות של השקעות מסוג זה על ידי חברות יזמיות שונות, הפכו המשקיעים הישראלים וביניהם הגופים המוסדיים בישראל לאוכלוסיית המשקיעים התשיעית בגודלה בארה"ב!
בזמן שאנו רואים זאת כמגמה חיובית ואופציה מצויינת להגדלת ההון האישי, אנו סבורים שישראלים רבים משקיעים סכומים גדולים מעבר לים מבלי להבין בצורה מלאה את ההשלכות המיסויות שיש לכך. במאמר זה נתרכז במס הירושה בארה"ב וננסה להביא את עיקרי הדברים שחשוב שכל משקיע יידע.
יובהר כי אין באמור ייעוץ מס וכי בכל שאלה הנוגעת למיסוי אנו ממליצים לפנות לרו"ח בתחום.
מהו בכלל מס ירושה?
מס ירושה הוא מס שחל על כספים, מקרקעין ורכוש אחר שעובר בירושה. סכום המס יהיה בדרך כלל אחוז מסויים שיחול על החלק היחסי בירושה שהוא מעל תקרת הפטור הקבועה בחוק. מס זה מוטל כחלק מגביית המסים להגדלת הכנסות המדינה, וכן במטרה להפחית את ריכוז ההון מקבלת ירושות בידי מעטים. במדינות שונות בעולם חל מס ירושה, וביניהן ארה"ב.
מס ירושה בישראל והביקורת עליו
נכון לשנת 2022 לא חל בישראל מס ירושה. מס זה בוטל בשנת 1981 וזאת בשל העלויות הגבוהות שהיו כרוכות בתהליך הגבייה שלו. בלב הביקורת הציבורית על מס הירושה בישראל עמדה הטענה שמדובר במס לא מוצדק, שכן הרכוש שהועבר בירושה כבר מוסה במס הכנסה ומיסוי בעת רכישת הנכס ע"י הנפטר ואין זה הוגן להשית מס נוסף על היורשים.
מס הירושה בארה"ב - מידע חשוב למשקיעים
בניגוד לישראל בארה"ב חל מס ירושה והוא נחשב בעיני רבים לאחד מכלי גביית המסים וחלוקת העושר האגרסיביים ביותר שנמצאים בארסנל של ה־IRS (רשות המיסים האמריקאית). מיסי העיזבון האמריקאיים הם מהגבוהים בעולם, כששיעור המס נע בין 18% ל- 40% משווי העיזבון.
מלבד על אזרחים אמריקאים, מס זה חלק גם על יחידים שאינם תושבי ארה"ב ואף אינם אזרחים אמריקאים, שהחזיקו בארה"ב ביום פטירתם בנדל"ן, בניירות ערך, באג"ח מסוגים מסוימים ובהשקעות אחרות. ישראלים רבים שמשקיעים בנדל"ן ובנכסים אחרים בארה"ב לא תמיד מודעים לעובדה שהם חשופים למס זה, במיוחד על רקע העובדה שבארץ אין מס כזה.
מה המשמעות של מס הירושה למשקיע הישראלי?
בעוד שלאזרח אמריקאי תקרת הפטור עומדת על 12 מיליון דולר, למשקיע הישראלי (יחיד שהוא אינו תושב ארה"ב ואינו אזרח אמריקאי) תקרת הפטור היא 60,000 דולר בלבד. במילים אחרות, עזבונו של אדם אשר ביום מותו החזיק בבעלותו נכסים בארה"ב בשווי של עד 60,000 דולר יהיה פטור ממס. וכל שווי נכס מעל זה - ימוסה במס ירושה גבוה בשיעור של עד 40%, לפי מדרגות מס***.
באיזה מצבים יכול להיות פטור ממס ירושה?
כן, כאמור, פטור ראשון על מס ירושה הוא פטור על 60 אלף דולר הראשונים.
פטור נוסף על מס ירושה הוא פטור עד 164 אלף דולר והוא חל במקרה של העברה במתנה לבן או בת זוג לפני מותו של היורש. שני פטורים אלו יכולים להיות מצטברים, לדוגמה: אם לאישה היה ביום מותה נכסים בארה"ב בשווי של 300 אלף דולר, והיא בחרה להעביר במתנה את נכסיה לבן זוגה, היורש יהנה מפטור ממס ירושה על 224 אלף דולר הראשונים (60 אלף פטור ראשון פלוס 164 פטור בהעברת מתנה), ורק החלק הנותר (76 אלף דולר) ימוסה במס על פי מדרגות המס.
מה האפשרויות העומדות בפני המשקיעים להתמודדות עם מס הירושה?
ישנם מספר פתרונות שבעזרתם ניתן להימנע/להפחית מס ירושה:
פתרון ראשון הוא השקעה באמצעות חברה זרה (לדוגמה, חברה בע"מ בישראל או חברה הרשומה במדינה אחרת) שכן ישות משפטית זו אינה חבה במס ירושה. הכדאיות של פתרון זה צריכה להיבחן לנוכח העלויות הגבוהות הכרוכות בפתיחת חברה ואחזקתה (אגרת פתיחה, שכ"ט עו"ד, אגרות שנתיות). פתרון זה יתאים לבעלי פרוטפוליו השקעות בשווי גבוה או למי שכבר יש בבעלותו חברה בע"מ בישראל.
פתרון נוסף הוא הקמת קרן Trust שתהווה ישות נפרדת מהמוריש. החיסרון בפתרון זה הוא "נעילת" הנכסים באותה הקרן. כלומר, מרגע שמעבירים נכס לבעלות הקרן היורש מוגבל בפעולות שהוא יכול לעשות באותם הנכסים ולמעשה הוא לא יוכל למכור או לרכוש נכסים נוספים עם אותה הקרן.
פתרון אחרון והוא כנראה הקל והנגיש ביותר למשקיעים זה לקנות ביטוח חיים נוסף על סכום המס שנמצא בסיכון. כשסכום זה הוא כמה עשרות אלפי דולרים מחיר הביטוח הוא קטן יחסית ובכך תשיגו "ראש שקט". בסכומים גבוהים יותר עלות הביטוח עולה בהתאמה.
לסיכום, כאשר משקיעים בנדל"ן בארה"ב כדאי לקחת בחשבון בתוך מערך הסיכון-סיכוי של ההשקעה גם את נושא מס הירושה. השאלות שאתם צריכים לשאול את עצמכם:
האם אני משקיע יחיד (לא חברה) שמשקיע יותר מ-60 אלף דולר?
מה רמת החשיפה שלי? מה הסכום מעל הפטור שאני עשוי/ה לשלם במקרה של פטירה?
האם אני יכול לעשות תכנון מס ולהינות מפטור גבוה יותר?
האם שווה לי לעשות ביטוח חיים? להשקיע באמצעות חברה?
אנו מעודדים אתכם לבדוק כיצד מס הירושה משפיע עליכם ולהתייעץ עם רו"ח מוסמך בנושא. כמובן שאתם תמיד מוזמנים ליצור איתנו קשר לקבלת הכוונה.
בנימה אישית נוסיף שעל אף שמס הירושה נשמע כמו סיבה טובה לדחות את ההחלטה על השקעה
או להימנע ממנה בכלל, אנחנו כאן כדי להזכיר שבכל השקעה יש את הסיכונים שלה, ועדיף תמיד לצאת לדרך עם ניהול סיכונים אחראי מאשר לא לצאת בכלל.
אין לראות באמור כייעוץ משפטי, מומלץ להתייעץ עם רו"ח אמריקאי מוסמך בתחום.
________________________
*** מדרגות מס ירושה (המס יושת רק על הסכום שמעל 60 אלף דולר):
Comments